Ilmastoviisaille premium-elintarvikkeille markkinamahdollisuuksia GCC-maissa

Picture of KIKE-Uutiset

KIKE-Uutiset

Terveellisyys, puhtaus ja kestävän kehityksen mukaisesti tuotetut elintarvikkeet on vahvistuva trendi Arabiemiraateissa ja muissa GCC-maissa. Markkinoille kannattaa tähdätä, kun talouden taantuma hellittää.

“GCC-maissa on todella potentiaalia. Esimerkiksi Arabiemiraateissa Foodservice- ja horeca-
markkinan on ennustettu kasvavan vuositasolla 15–20 prosenttia aina vuoteen 2025 asti.
Tilanne kuitenkin elää. Juuri nyt inflaatio jyllää myös täällä ja Venäjän hyökkäyssodan
vaikutukset sekä Gazan tilanne näkyvät markkinassa ja myös kauppojen hyllyillä”, sanoo
AAKL Beverages LLC:n Kari Laihonen.

Laihosen yritys on tuonut pohjoismaisia elintarvikkeita GCC-maihin jo vuodesta 2016. GCC-
maihin lukeutuu Arabiemiraattien lisäksi Saudi-Arabia, Qatar, Bahrain, Oman ja Kuwait.

Markkinoinnin mahdollisuuksista kertoo esimerkiksi korkeatasoisten hotellien ja ravintoloiden
määrä: yksin Dubaissa on lähes 100 viiden tähden hotellia ja noin 300 fine dining -ravintolaa.
Abu Dhabissa fine dining -ravintoloita on 25 ja muissa Emiraattien pohjoisosan
kaupungeissa yli 20.

“Kiinnostusta löytyy varmasti premium-tason, puhtaille ja korkealaatuisille elintarvikkeille.
Sellaisia ovat esimerkiksi juuri Pohjoismaissa tuotetut, metsästä ammentavat ilmastoviisaat
elintarvikkeet ja luomutuotteet”, Laihonen sanoo.

Ikean kautta markkinaan

Laihosen suurin asiakas GCC-maissa on Ikea, joka on hyvä esimerkki siitä, miten
food&beverage-bisnes toimii paikallisesti. Ravintolamaailmat ja etenkin Swedish Food
Market -ruokaosastot ovat suurempia kuin mihin olemme Pohjoismaissa tottuneet.

“Tilaa on satoja neliöitä ja ne ovat kasvamaan päin. Toimitamme tällä hetkellä noin 50 eri
tuotetta Ikean ruokaosastoille ja ravintolamaailmoihin. Volyymit riippuvat kaupan koosta.
Alueella on 15 eri kokoista Ikeaa, ja koko tavaratalon liikevaihdosta ruokaosastot ja
ravintolamaailmat kattavat lähes 7 prosenttia.”

Valtaosa Ikeassa myytävistä elintarvikkeista on ruotsalaisia tai ruotsalaislähtöisiä, mutta
Suomi mielletään samaan, Pohjoismaiseen perheeseen.

“Niinpä suomalaistuotteillekin on tilaa GCC-maiden Ikeoissa. On tärkeä myös ymmärtää,
että Ikeoiden ruokaosastot mielletään premium-tason myymälöiksi, ei miksikään
bulkkitavaran jakelijoiksi. Niihin on tulossa myös erilliset luomu-osastot”, Laihonen sanoo.

Luomu ja ilmastoviisaat elintarvikkeet nouseva trendi

Tämän päivän sodat ja pakotteet ovat osataan myös vapauttaneet hyllytilaa niin Ikeoissa
kuin suomalaista Prismaa tai Citymarketia vastaavissa Carrefour-marketeissa.
Suomalaistuotteille olisi nyt ehkä hyvä hetki hakea oma paikkansa markkinoilla.

“Merkillepantavaa on myös Carrefourien luomuosastot. Vielä 2015 luomutuotteita oli esillä
kymmenisen hyllymetriä, nyt luomuhyllyjä on jo 200 metriä.”

Luomu kiinnostaa erityisesti nuorempia ja edistyksellisiä kuluttajia. He arvostavat
nimenomaan Pohjoismaiden puhtaita ja korkeatasoisia tuotteita. Vaikka upporikkaita, joille
hinnalla ei ole mitään merkitystä, asuukin Arabiemiraateissa paljon, keskiluokkakin katsoo
nyt hintaa.

Terveellisyys, puhtaus ja ilmastoviisaus ovat kuitenkin merkittäviä, pinnan alla olevia
trendejä. “On aivan selvää, että näiden tuotteiden menekki kasvaa, kun talous alkaa
uudelleen nousta ja sodat päättyvät. Suomalaistenkin kannattaisi siis olla valmiina ja aloittaa
markkinointi on jo nyt. Jalansijan saaminen vie aikaa.”

Ohituskaista byrokratian rattaissa

“Meidän kauttamme olisi pienemmillekin suomalaisyrityksille ja elintarvikealan osaajille
mahdollisuus päästä kokeilemaan Lähi-idän markkinoita. Ei siis tarvitse vuokrata kokonaista
konttia, voi aloittaa muutamallakin lavalla. Tavoitteena voisi esimerkiksi olla se, että tuotetta
saisi myyntiin vain osaan jotain suurempaa ketjua. Pienemmillä tuotemäärillä myös riskit
ovat pienemmät.”

Ja apua varmasti tarvitaan, sillä byrokratia ja viranomaisvaatimukset ovat kaikissa GCC-
maissa omanlaisiaan. Maahantuonti on todella iso prosessi tuotteiden rekisteröinteineen ja
arabiankielisine teksteineen.

“Suomella on muiden Pohjoismaiden tapaan tällä hetkellä erittäin hyvä maine, joten meillä
on tietynlainen ohituskaista esimerkiksi yritysten ja tuotteiden auditoinneissa, joka vie aikaa
ja on kallista. Maine säästää paljon aikaa ja rahaa, mutta byrokratian kiemurat on
tunnettava.”

Yhteisyrityksillä synergiaetuja

Terveellisyys ja eritoten kaikki kauraa sisältävät tuotteet ovat tällä hetkellä myös todella
nousussa.

“Kaurapitoiset tuotteet ovat kysyttyjä terveystuotteita kaikissa GCC-maissa. Tuotteet, joihin
on lisätty sokeria, ovat saamassa valmisteveron. Ylipäätään ilmastoviisaat ja
fossiilipäästöttömästi valmistetut tuotteet kiinnostavat, samoin jos CO2 on hyvitetty. Mutta
näistä toimista on oltava myös riittävät todisteet.”

Kestävää kehitystä kannattaa korostaa.

Sen sijaan etenkin pientuottajien volyymit saattavat olla markkinaan turhankin pieniä.

“Volyymiä ja toimitusvarmuutta saisi nousemaan esimerkiksi sillä, että muutama yritys
ryhtyisi markkinoimaan tuotteitaan yhdessä. Yhtä lailla synergiaetuja voisi löytyä esimerkiksi
terveysteknologiayritysten kanssa. Paikallisille Arab Health ja Gulfood-messuille voisi
esimerkiksi tulla useamman suomalaisyrityksen voimin esittelemään tuotteitaan.”

Messuilla käy ostajia GCC-maiden lisäksi Afrikkaa ja Kaukoitää myöten.

Teksti: Leena Filpus, Kubo Oy / KIKE-hanke

KIKE-hanke lyhyesti:
Kiertotaloudesta lisää kilpailukykyä elintarvikevientiin (KIKE) on valtakunnallinen
tiedonvälityshanke, joka välittää elintarvikealan mikro- ja pk-yrityksille uusinta tietoa bio- ja
kiertotalousalan osaamisesta ja kestävän kehityksen mukaisten tuotteiden kansainvälisestä
kysynnästä. Toteuttajana toimii Fennopromo Oy yhdessä ruoka- ja ympäristöalan
yhteistyöverkoston kanssa. Hanketta rahoittaa Manner-Suomen maaseudun
kehittämisohjelma.

Jaa artikkeli somessa